Riscurile zilei de astăzi pe facebook sau la ce ne expunem în 2020 utilizând facebook neprecaut

Fiind cea mai mare rețea socială din spațiul web, cu peste 2.45 miliarde de utilizatori activi lunar conform statista.com, rețeaua socială aduce cu sine câteva riscuri care nu sunt neapărat specifice spațiului online, însă aici datele sunt mai ușor de obținut și de prelucrat.

Cele mai populare  riscuri din spațiul virtual –  facebook

Printre principalele riscuri se numără furtul de date, clonarea conturilor, șantajul, hărțuirea, virușii, hacking-ul și bineînțeles imaginile și filmulețele cu un conținut care nu ar putea fi potrivit pentru anumiți utilizatori.

 1. furtul de date – majoritatea utilizatorilor își lasă conturile neprotejate neacordând timp celor câteva setări pe care trebuie să le configureze atunci când își creează contul pentru a avea doar ei acces la anumite informații pe care le împărtășesc cu rețeaua socială. Astfel aceste informații ajung să fie publice orice utilizator de facebook având acces la el și putând să aleagă să le utilizeze în orice mod dorește acesta, chiar și în scopul e a obține anumite beneficii sau foloase din urma lor.  De obicei datele pe care le considerăm foarte importante pentru noi ar trebui să fie împărtășite doar între noi și rețeaua socială sau noi și prieteni, ba chiar, dacă se poate să nu le introducem deloc în formularele facebook.
 2. clonarea conturilor – este un pic mai greu de realizat în ultimul timp datorită măsurilor de securitate luate de rețeaua socială, însă este încă posibilă. De obicei un utilizator fantomă urmărește un cont și copiază fiecare postare, check-in sau cerere de prietenie pe care o face principalul utilizator. Scopul poate fi bullying-ul, șantajul sau pur și simplu umilirea și degradarea persoanei.
 3. șantajul – apare atunci când nu suntem atenți la ce informații introduce în rețea, la ceea ce postăm sau la ce trimitem prin aplicația de mesaje altor persoane din greșeală. Funcționează destul de simplu, o persoană random de pe facebook sau în cazul mesajelor persoana de la celălalt capăt se folosește de informațiile noastre pentru a primi foloase de pe urma noastră.
 4. hărțuirea – se produce de obicei prin trimiterea de către agresor a mai multor mesaje către o anumită victimă, prin lăsarea de comentarii nepotrivite la postări ale victimei sau chiar prin raportarea contului către rețeaua socială. Mesajele și comentariile au de obicei un caracter sexual, ofensator sau discriminator pentru victimă. Hărțuirea pe rețeaua socială poate lăsa urme și în viața de zi cu zi, iar victima e posibil să aibă nevoie de atenție psihologică.
 5. virușii și hacking-ul – cele două merg mână în mână. De exemplu un hacker poate obține parola la un cont de facebook prin intermediul unui virus trimis ca mesaj unui utilizator și să mai apoi să obțină acces la contul acestuia.  De asemenea virușii pot fi trimiși în mai multe forme cu mai multe scopuri, distrugerea sisitemului software de pe un pc, colectarea de date, introducerea de date false într-un anumit cont, etc.
 6. expunerea la imagini și filmulețe cu caracter nepotrivit – deși există anumite restricții pe rețeaua socială în ceea ce privește conținutul cu caracter „politically incorect” unele postări mai trec de filtrul facebook și ajung în news feed-ul nostru având potențialul să ne expună la conținut ofensator. O altă potențială modalitate de expunere la astfel de conținut ar fi mesajele primite de la necunoscuți.

Cum ne protejăm pe rețeaua socială

 1. Atunci când ne facem contul citim cu atenție fiecare câmp și stabilim clar ce informații dorim să le facem publice, să le împrtășim doar cu prietenii și pe care le împărtășim doar cu facebook.
 2. Suntem foarte atenți de la cine acceptăm cererile de prieteni. Dacă nu cunoaștem persoana este indicat să nu acceptăm cererea de prietenie. Ar putea fi un posibil hărțuitor.
 3. Vorbim doar cu personale pe care le cunoaștem, nu acceptăm mesaje de la alte persoane.
 4. Setăm cu mare atenție cine poate să ne vadă postările și cine ne poate eticheta în postări.
 5. Ne asigurăm că în news feed-ul nostru apar doar lucrurile de care suntem interesați, astfel dăm follow doar la paginile sau persoanele care ne plac nouă, evitând astfel să ne apară în news feed informații cu caracter ofenastor nouă.
 6. Dacă nu ne descurcăm cu setările mergem la secțiunea help sau rugăm un prieten să ne ajute.

Sursă foto: pexels.com

Tagged with: