Planeta împotriva Covid-19

Din 31 decembrie 2019, de la raportarea primului caz în regiunea Wuhan, China, întreaga lume a început să lupte contra timp împotriva Covid – 19, un tip de coronavirus ce, mai nou este transimisibil și la om și are  o rată de transmitere de la om la om foarte mare, comparabilă cu cea a gripei și / sau a răcelii obisnuite.

Cu ce ne luptăm?

Luptăm împotriva unui virus din clasa Coronavirus. Conform Wikipedia acest tip de virus este foarte răspândit în natură, producând la om și la animale (păsări, porci, bovine, cai, rozătoare, lilieci, feline, câini) afecțiuni ale căilor respiratorii și gastroenterite, unele foarte grave, iar altele ușoare sau chiar neexprimate clinic.

 Def. coronavirus:„Coronavirusurile sau coronavirinele (Coronavirinae, numite și Orthocoronavirinae), abreviat CoV, este o subfamilie de  virusuri (din familia coronaviridelor) cu formă variabilă, sferică sau ovoidală, pleomorfă, diametrul de 120-160 nm, având un înveliș extern pe care se află niște proeminențe  glicoproteice, numite spicule (peplomere), foarte lungi (24 nm),pedunculate, cu extremități rotunjite, bulboase, aranjate în așa fel încât, la microscopul electronic, dau aspect de coroană  solară.” (https://ro.wikipedia.org/wiki/Coronavirus)

European Centre for Disease Prevention and Control (ecdc) relatează că pe 12 februarie, anul acesta „dușmanul” a căpătat și un nume, Severse Acute Respiratory Syndrome Coronavirus – 2 (SARS-CoV-2), iar boala asociată este numită COVID-19. Deasemenea, este important de menționat faptul că până pe 31 decembrie acest virus nu a afectat oamenii deloc, ceea ce, din momentul când s-a aflat de primul caz, a dus la o problemă foarte gravă pentru sistemul mondial de sănătate publică.

Printre simptomele SARS-CoV-2 se numără tusea seacă, febră, dificuțtăți de respirație, dureri musculare și diaree. Simptomele se aseamănă foarte mult cu cele ale unei gripe obișnuite sau ale unei răceli, însă rinoreea și durerea în gât pot reprezenta diferențe clare. Aceste două simptome din urmă reprezintă simptome ale unei infecții ale căilor respiratorii superioare, deci dacă vă vine să vomitați, vă curge nasul și vă doare gâtul cel mai probabil aveți o răceală sau o gripă obișnuită.

 Atenție! Gripa obișnuită nu este nici ea de neglijat, rata mortalității la gripa obisnuită este destul de mare dacă ai o vârstă înaintată și deja suferi de probleme respiratorii, diabet, condiții cardiace, cancer sau alte condiții medicale medii sau grave. Recomandarea este consultarea medicilor chiar și la  o gripă obișnuită dacă te încadrezi într-una din condițiile menționate mai sus.

Noul virus afectează căile respiratorii inferioare, deci, durerea în gât și rinoreea vor fi spre deloc sau absente, însă dificultățile de respirație vor fi, tusea seacă, febra, durerile musculare și oboseala reprezintă simptome comune. Mai puțin comune, însă, uneori prezente sunt diareea, durerea de cap, acumularea de mucus în gât și hemotizia (reprezintă eliminarea de sânge prin tuse, sângele provenind din rănirea căilor respiratorii; cel mai des este întâlnită la bolnavii de tuberculoză).

Cum ne protejăm?

Ministerul Sănătății a prezentat un ghid complet despre modalitățile de preotejare împotriva SARS-CoV-2 pe care este imperativ să îl urmăm ad literam pentru a minimiza riscul pentru a ne infecta cu nou tulpină de Coronavirus:

  1. Spălați-vă mâinile de multe ori

Spălarea și dezinfectarea mâinilor sunt acțiuni decisive pentru a preveni infecția. Mâinile se spală cu apă și săpun cel putin 20 de secunde. Daca nu exista apă și săpun, puteți folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%.  Spălarea mâinilor elimina virusul.

  1. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute

Mențineți distanța de cel puțin 1 metru între dumneavoastră și alte persoane, în special când acestea tușesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanță apropiată.

  1. Nu vă atingeți ochii , nasul și gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas și gură, astfel eviați atingerea dacă nu v-ați spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafețele contaminate de virus răspândidu-se in tot corpul .

  1. Acoperiți-vă gura și nasul dacă strănutați sau tușiți

Dacă aveți infecție respiratoare acută, evitați apropierea de alte persoane, tușiți cu gura acoperită sau într-un șervețel de preferat de unică folosință, purtați mască de protecție si spălați măinile. Dacă in momentul în care tușiți vă acoperiți gura cu mâinile ,puteți contamina obiecte sau persoane cu care veniți în contact.

  1. Nu luați medicamente antivirale și nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări științifice  care  evidentiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot  preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcționeaza doar  impotriva bacteriilor nu împotriva virusului. Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca și metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată și o infecție bacteriană.

  1. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanții chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanți ce conțin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic si cloroform. Medicul și farmacistul dumneavoastră vor ști ce să recomande.

  1. Utilizați mască de protecție doar în cazul în care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave

Organizația Mondială a Sănătății, recomandă folosirea  măștii de protecție doar în cazul în care suspectați că ați fost contaminat  cu noul coronavirus, și prezentați simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordați asistență unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus.

(http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/)

Cum se transmite?

Conform studiilor realizate de doctorii epidemiologi pe această temă și în contextul epidemiei globale s-a ajuns la concluzia că virusul este transimisibil prin aer, de la om la om. Virusul se poate contacta prin cale aeriană, contact direct cu stopii de salivă a unui individ infectat (vorbit, tușit, strănutat). Se mai poate transmite prin contact direct cu un obiect contaminat al individului infectat.

Un studiu realizat în China, la începutul epidemiei, care a avut 425 de pacienți infectați  a arătat că aceștia aveau legătură cu Huanan Seafood Wholesale Market (piața din care Organizația Mondială a Sănătății suspectează că a pronit virusul și pacinetul 0). Deasemenea este important de menționat faptul că studiul a descoprit o perioadă de incubație medie de 5.2 zile (perioada maximă de incubație fiind de 14 zile).   După cele 14 zile virului moare și pacinetul nu mai este contagios. Se poate ridica carantina.

(http://www.ms.ro/coronavirus-covid-19/), (DOI: 10.1056/NEJMoa2001316)

Epidemie sau pandemie?

Fiind foarte multe cazuri chiar și în România în ultimul timp nu putem să nu ne întrebâm dacă nu suntem deja la nivelul unei pandemii. Pentru a afla răspunsul la acestă întrebare mai întâi trebuie să știm clar ce este aceea o pandemie.

Def. pandemie: „Este o epidemie care se extinde pe unteritoriu foarte mare, într-o țară, în mai multe țări sau continente. În decursul istoriei omenirii multe boli infecțioase au provocat pandemii, unele cu consecințe devastatoare: ciumavariolatifosulholera, febra galbenă, tuberculozagripa.

                                                            (https://ro.wikipedia.org/wiki/Pandemie)

Conform definiției populare suntem la nivelul unei  pandemii globală. De aceea este foarte important să urmăm clar indicațiile guvernului tării în care ne aflăm, și să încercăm să ne protejăm cât de mult cu putiință împotriva acestui virus.

Urmăriți video-ul cu ministrul sănătății din Singapore vorbind despre Covid -19, detaliază totul ce este de știut despre el:

Sursă foto: pexels.com

Surse de documentare: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019 ;

https://raportuldegarda.ro/articol/studii-clinice-tratament-infectie-sars-cov-2-covid-19/ ;

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/coronavirus-dupa-cate-zile-apar-simptomele-covid-19-1273019 ;

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/coronavirus-sau-o-simpla-raceala-simptomele-care-fac-diferenta-intre-gripa-raceala-si-noul-virus-din-china-1254818 ;

Tagged with: