Cum să rezistăm izolării sociale sau cum să lucrăm la noi înșine

De câteva săptămâni , întreaga Românie este în casă, se spală pe mâini mai des și folosește dezinfectanți! Această formă de preventie a fost considerată una dintre cele mai sigure pentru a nu mai prelungi aceasta stare de pandemie generată de virusul SARS-CoV-2. Totul pare simplu și mai ales pare ca toată lumea se poate bucura de acest “concediu” pentru odihnă și alte activități , dar acest lucru nu este chiar asa cum pare la prima vedere! Semnele chinuitoare ale anxietății și depresiei încep să apară la foarte multă lume. Gândurile automate legate de frica de contaminare, de moarte, de prelungire a perioadei de izolare sau legate de serviciu, traiul de azi, de mâine sau cele legate de siguranța copiilor s-au instalat și au pus stăpânire pe foarte multe persoane.

Studiile de specialitate realizate în celelalte țări care s-au confruntat cu aceasta problemă arata  că există în această perioadă  un factor predispozant a creșterii atacurilor de panică, a furiei, a depresiei majore, a anxietatii,  chiar și a suicidului. S-a observat creșterea manifestarilor somatice ale unor condiții, cu precădere la adulți.  Pentru copii aceasta perioada este resimtită ca o vacanță în care petrec mai mult timp cu părinții. Situația de schimbă, însă, în momentul în care adulții prezintă comportamente prin care își arată starea de agitație dusă la extrem.  Controlul emoțiilor devine, astfel foarte important în timpul izolării, pentru a putea evita eventuale certuri cu familia sau eventuale atacuri de panică, depresie sau a oricărei condiții menționate mai sus.

Pentru a reduce stările de angoasă, de furie, sau  de anxietate, uneori este recomandată o strategie bazată pe regăsire, analiză a comportamentelor proprii, iubire , comunicare și îngrijire.  Am pus toate acestea la un loc pentru că cel mai mare dușman al nostru este chiar propria persoană. Cu toții am ajuns în punctul în care toată ziua lucram, eram din ce în ce  mai agitați să ne mărim veniturile, să creștem calitatea vieții, să oferim copiilor noștri ceea ce este mai bun , să ne depașim colegii, pentru a ne indeplini obiective personale, în funcție de care sunt acestea pentru fiecare dintre noi. Astfel, stăteam pe telefon sau tabletă pentru mici momente de relaxare, iar copiii erau nevoiți să facă același lucru, copiind comportamentele noastre. Unii dintre noi chiar le făceam  programe „fulltime”, chiar și celor mici, pe care îi plimbam de la școală, la afterschool,  la diverse ateliere de dezvoltare precum înotul, pictura, chitara, șah etc, iar serile se limitau la o cină rapidă și statul în fața gadget-urilor pentru “relax”.

Această perioadă a pus stop, de fapt, întregii nebunii și poate fi folosită pentru regăsire, atât a noastră, personală, dar și a familiei ca întreg. Timpul petrecut poate fi cel care ne ajută sa ne întărim relația cu soțul/soția sau copiii. Este momentul să nu mai fugim nici de propriile emoții sau să nu le mai inhibăm prin muncă și sa le lăsăm  să iasă la suprafață  pentru a ne elibera. Este momentul să învățăm să spunem “Multumesc!” cât mai des, să fim și să  arătăm recunoștință pentru tot ceea ce este prezent în viața noastră. Este momentul să discutăm deschis cu partenerul/ partenera despre multele lucruri pentru care nu am avut timp până acum. Este momnetul sa ne jucăm cu copii noștri, care, de fapt, reprezintă viitorul și să le descoperim adevăratele trăiri pentru care nu aveam timp până acum. Toate acestea se fac cu iubire, cu acceptare si cu deschidere. Acum avem ce nu aveam. Avem timp! Să îl folosim pentru a ne odihni trupurile obosite de atâta zbucium, să ne hrănim mintea cum nu am reușit în ultimul timp, prin citirea unor carti prafuite, vizionarea unor filme, ascultarea de interviuri, etc, fiecare în funcție de preferințe.

Adaptarea este una din cele mai importante aspecte care ne țin sănătoși psihic. Este important să realizăm un program pentru ziua în curs, să ne schimbăm de pijamale, să facem patul , să respectăm orele de serviciu, daca suntem în situația de a face munca de acasă, de a mai găti câte ceva bun și de a ne împărți sarcinile casei, de a ne face mici plăceri care sa ne dea o stare de bine. Fiecare persoană este unică și nu se poate realiza un plan generalizat, dar pentru acest lucru este redescoperirea. Fiecare se poate redescoperi, reinventa și mai ales poate porni o etapă de schimbare. Un lucru eficient pentru starea de bine este ordinea. De aceea se recomandă că în această perioadă, casa să fie ținută cat se poate de ordonată, să fie făcut un program, așa cum am mai spus, și de împărțit resposabilitățile legate de activitățile traiului zilnic, precum gătitul, spălatul hainelor sau curățenia.

Un aspect important pe care îl putem educa la noi este reziliența  care este capacitatea de a face față stresului și de a depăși perioadele dificile cu mai multe resurse. Paul Donders spunea în cartea sa că reziliența are la bază 5 factori principali pe care îi voi prezenta îi voi prezenta și eu în continuare pentru a învăța împreună cum să facem față stresului atât de puternic în aceste momente.

1.  Împăcarea cu trecutul și stabilitatea emoțională

Gunter spunea că cel care este conștient de trecutul său și îl acceptă așa cum este, este capabil cu adevărat să se bucure de prezent și să se pregătească pentru un viitor cu mult mai multă însemnătate. Adevărații lideri sunt capabili să depășească stări emoționale puternice. Sunt conștienți de stările lor și își fac o autoanaliză.  Această abilitate de a reflecta spre sine îi ajută să depășească dezamăgiri, să-și recunoască propriile lor slăbiciuni și astfel să le folosească într-un mod constructiv.Da, poate că trecutul a fost dezamăgitor. Dar doar atunci când ești dispus să-l confrunți față în față, poți într-adevăr să pășești pe un drum al reabilitării.

2.  Optimismul realist

Optimismul este credința că viața – privind pe termen lung – va aduce mai mult bine decât rău și încredințarea că perioadele de criză sunt doar temporare. Este convingerea că situațiile de criză pot fi depășite și că putem să influențăm ce se întâmplă în jurul nostru prin modul în care interacționăm cu acesta. Pentru un optimism realist ai nevoie de o bază solidă de încredere și siguranță. Trebuie să-ți construiești atât încrederea de sine cât și încrederea în ceilalți.

3.  Abilitatea de a rezolva problemele

Oamenii rezilienți știu că sunt capabili să își rezolve problemele care pot apărea, ajutându-i chiar și pe ceilalți. Ei privesc viața mereu ca pe o provocare, o abordează așa cum este, lucrând cu multă dedicare și disciplină pentru a găsi soluții. Sunt mereu pregătiți pentru situații de criză, fiind plini de energie, activi și gata de a-și asuma riscuri, dar păstrându-și mereu simțul realității. Oamenii rezilienți au acel spirit al improvizației sau abilitatea de a gândi ”outside the box”. Când nu merge planul A, vor găsi un plan B sau C. Ce poți face atunci când dintr-o dată îți pierzi locul de muncă? Te vei lăsa doborât sau vei încerca să găsești soluții cât mai bune?Improvizația este ceva ce se poate învăța pas cu pas. 

4.  Punerea în valoare a abilităților tale

Trebuie să crezi cu tărie în abilități tale! Ești capabil de a vedea părțile pozitive ale vieții și de a-ți recunoaște capacitățile tale naturale. Făcând asta, nu doar că accepți provocările care apar, dar le cauți pentru că știi că acestea te vor ajuta să crești mai mult. Studiile spun că e îndeajuns să folosim aprox. 20% din calitățile noastre înnăscute în munca pe care o facem zi de zi pentru a avea energie pentru 80% din timp. Cu alte cuvinte, cu cât ne folosim mai mult abilitățile cu care am fost înzestrați cu atât vom simți mai multă satisfacție, vom simți că lucrăm mai puțin, pentru că modul în care o facem este diferit, efortul pe care îl depunem se măsoară diferit. Îți vei lua energia de la locul de muncă, iar asta te va ajuta să depășești perioadele de criză, critica, și vei privi schimbarea ca pe ceva plăcut.

5.  Disciplina

De multe ori când auzim acest cuvânt, ”disciplină”, nu simțim prea multă încântare, suntem poate chiar frustrați. Ea poate de multe ori să pară ceva de neatins, deoarece disciplina și confortul nu merg niciodată împreună. Este inconfortabil pe moment, dar pe termen lung ne va duce departe. Disciplina se aplică în multe domenii ale vieții și te ajută să ai o viață sănătoasă. Specialiștii spun că o viață sănătoasă are la baza sa exercițiul fizic/sportul sănătos, somnul sănătos. hrana sănătoasă si relațiile sănătoase. Disciplina e grea și ai nevoie de timp pentru a-ți face un stil de viață din asta. Statisticile spun că e necesar aproximativ 60 de zile pentru a implementa un nou obicei în viața ta.

În închiere aș vrea să subliniez din nou că această perioadă este una propice pentru schimbare, pentru a încerca să ne întărim relația cu familia, pentru a ne cunoaște mai bine. Este o perioadă în care calmul, liniștea și bucuria prezentului, așa cum este el, trebuie să facă parte din viața noastră, pentru ca, împreună, șă reușim să trecem peste aceste momente în care suntem la distanță de ceilalți.

Surse de documentare: „Resilience: Live healthier, perform better”, kindle edition, 2017,  Paul Donders

Sursă foto: pexels.com

Tagged with: