O analiză a școlii online. Obligatoriu și discrimnatoriu?

De astăzi școala online în învățământul preuniversitar a devenit obligatorie. Acesta presupune ca fiecare profesor și învățător, împreună cu elevii cărora aceștia le predau să se logheze undeva, pe o platformă și să își desfășoare acolo activitatea didactică. Ministerul învățământului, chiar a pus la dispoziția participanților la activitatea școlară platforma http://www.eucred.ro, special dedicată pentru învățământul online în această perioadă. „Portalul Digital pe educred.ro va conține o secțiune cu tutoriale și alte materiale de învatare, destinată formării și susținerii cadrelor didactice, în vederea proiectării, realizării, evaluării activităților de învățare online și gestionării activităților elevilor pe platforme de învatare online” se relatează în anexa la OMEC nr. 4135 / 21.04.2020.

Este important de menționat că profesorii își pot realiza activitatea online cu elevii și prin alte metode, nu doar prin intermediul eucred.ro (care conține o listă cu toate platformele ce pot fi folosite de profesori și elevi). Facebook și Zoom sunt cele mai folosite  ca platforme și cele mai ușor de folosit de către toate părțile care iau parte la activitate. Pentru a asigura buna funcționalitate  și pentru a se asigura că activitățile chiar se desfășoară și nu sunt doar trecute pe hârtie ministerul a cerut ca toate activitățile să fie dovedite de către profesori. “Trebuie să prezinte niște dovezi, adică o înregistrare, un printscreen dacă foloseste laptopul sau telefonul, sunt multe feluri de a înregistra și a dovedi prezența lor online. Dacă până acum, această activitate de învățare online nu era prevăzuta într-un cadru legislativ,  iată [profesorii – n.red.] sunt obligați să își raporteze activitățile, pentru că, până la urmă, avem drepturi salariale pe care trebuie sa le justificăm printr-o anumită activitate. Eu zic că în jur de 60% au realizat activități, și nu neaparat online, [caci – n. red.] au un telefon, un grup pe WhatsApp, un grup pe Facebook…”, a declarat secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, Luminița Barcari, la Europa FM conform portalinvatamant.ro. Aceasta a mai precizat că se merge pe formarea de compentențe și să se insiste pe lucrurile cu adevărat esențiale și necesare pentru anul școlar următoar a mai precizat Luminița Barcari relatează același site.

Anumite evaluări se pot face online la decizia ministerului.

Documentul prevede că la decizia Ministerului Educației anumite evaluări pot fi realizate în format online, în cazuri justificate, cu instrucțiuni emise în prealabil de minister. Este foarte greu de urmat această instrucțiune a ministerului având în vedere că participanții la activitățile didactice dețin dispozitive diferite, iar unele ar putea fi incompatibile cu anumite platforme pe care ar putea să le recomande ministerul pentru a evalua elevii. De asemenea trebuie luat în calcul și faptul că nu toți elevii sau chiar profesorii se vor adapta foarte repede la aceste măsuri și vor deprinde mai greu sau foarte greu deprinderile pentru a lucra online și / sau a evalua online, unde un click greșit în test sau o pagină deschiă din greșeală sau chiar o reclamă apărută dintr-un virus pe monitor ar putea închide testul sau să creeze suspiciuni de încercare de fraudare a testării la elevii mai mari.

Măsură cu caracter discriminatoriu. Cei fără acces la internet nevoiți să abandoneze școala?

Atât profesorii cât și elevii critică măsurile luate de guvern. Aceștia consideră că în aceste momente grele nu există un plan clar la nivel național prin care să se stabilescă exact ceea ce urmează să se întâmple cu învățământul în momentul când acesta va reîncepe. „ne aflăm la o lună și jumătate de când școala a fost închisă, decidenții nu par să aibă o strategie, un plan și o coerență în acțiuni. Astfel, încă nu avem niște scenarii cu privire la continuarea anului școlar, în funcție de data la care ni se va permite să ne întoarcem la școală. Nu putem ști ce se va întâmpla mâine, dar putem stabili ce se va întampla din momentul în care situația revine la normal, fie că vorbim de 15 mai, 1 iunie, 15 iunie ș.a.m.d. Toată această lipsă de organizare și comunicare este, din păcate, resimțită din plin de comunitatea școlară, cu precădere de elevii aflați în ani terminali. Este nevoie de dialog, deschidere și, cel mai important, colaborare, ca să trecem cu bine” a precizat Tudor Alexandru Panait, vicepreședinte al Consiliului National al Elevilor  într-o postare pe Facebook.

Există  îngrijorări foarte mari în comunitate despre modul de realizare a acestor activități online în special pentru copiii care vin din mediile defavorizate și nu dețin un laptop sau un telefon cu conexiune la internet. Este foarte greu pentru aceștia să găsească soluții pentru a participa la activitățile impuse de Guvernul României. „Până la momentul actual, Ministerul Educației și Cercetării a ignorat total nevoia elevilor de acces la educația online: nu am văzut o politică fermă pentru garantarea accesului în tot acest timp. În timp ce state precum Republica Moldova, Italia, Noua Zeelanda au alocat resurse bugetare pentru a cumpăra dispozitive pentru elevii din comunități dezavantajate, deși rectificarea bugetară permitea, MEC nu a cerut fonduri”, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor pentru DC News.

Guvernul nealocând fonduri pentru a se face rost de echipamente prin care elevii să se conecteze la internet să fie alături de colei și profesori și prin adoptarea acestei măsuri guvernul adoptă o măsură care discriminează persoanele care nu acces la internet sau care nu dețin un echipament cu care să poată accesa internetul.

Ce știm de fapt și ce se întâmplă cu școala

Știm cu siguranță că de astăzi profesorii și elevii își încep activitatea obligatorie în mediul online și încearcă să pună în practică o măsură a unui guvern care nu are un plan clar pentru elevi și profesori, care nu și-a stabilit niște scenarii de deschidere a școlilor și a începutului anului școlar următor, aceștia preferând să nu se gândească încă la ceea ce fi în viitor oarecum îndepărtat. Mai știm că este imposibil ca toți elevii să participe la cursuri pentru că unii nu au dispozitive sau conexiune la internet, dar că toți trebuie să participe pentru că așa a stabilit ministerul. Nimeni din sistem nu pare să fie băgat în seamă,nici Consiliului Național al Elevilor și nici cadrele didactice, asta știm clar.

Nu știm exact cum trebuie realizate aceste activități online, nu știm dacă cadrele didactice se vor descurca să folosească platformele sau rețelele sociale în realizarea activităților majoritea dintre ei neavând neapărată nevoie să folosească până acum internetul, iar autoritățile abilitate neorganizând perfecționări sau trainiguri pentru acest mod de lucru.

Sursă foto: pexels.com;

https://www.facebook.com/tudorpanait9