Istoria unei campioane

De la o mie nouă sute șapte

Noiembrie 1907, la doar doi ani de la primul meci de fotbal din cluj, se naște KVSC. E doar a treia echipă din oraș. La primul meci, dezastru! 0-23 cu cei de KKAS. La finalul sezonului e ultima, pe 3, din 3 echipe participante in campionat. De aici lucrurile încep să se îmbunătățească și urmează unele succese, termină următorul sezon pe 2, iar mai apoi, la doar 3 ani de la înființare vine și primul campionat. Se impuneau cu 3-2 în fața rivalilor locali de la KKAS. Se schimbă numărul de echipe participante în competiție, sunt 8 echipe și KVSC își schimbă numele în KTC (Kolozsvári Torna Club). Vine războiul, se scrie istoria, iar la Cluj vine campioana Ungariei  Ferencváros și-o umilește pe KTS cu 0-7. Urmează 2 titluri de campioni districtuali și marea reorganizare în contextul politico-social. Acum joacă în România Mare, născându-se numele de CFR.

Echipa CFR în 1911 sursa foto: wikipedia

Urmează vremuri sumbre pentru CFR-iști. Se joacă în faze districtuale campionatul și se moștenește lipsa totală de sportivitate dinaintea războiului. În 1922 la derby-ul local cu Victoria Cluj, atât echipa gazdă cât și CFR-iștii au intrat sub influența băuturilor acoolice pe gazon. Au loc altercații între suporteri, iar în toamnă, in urma unor bătăi se prăbușește un colț de tribună la meciul cu CA Cluj, mai mulți suporteri fiind răniți. Problemele organizatorice se țin și ele lanț. În 1923, 10 titulari pleacă de la echipă și CFR e nevoită să promoveze juniorii, apoi în 1926 echipa e nevoită să se retragă din campionat pierzând sprijinul Căilor Ferate Române. Revin în 1928, însă datorită lipsei banilor și a sprijinului sunt nevoiți să abandoneze din nou la ediția din 1930-1931. Totuși, în ciuda problemelor, arbitrează lupta la titlu dintre „U” Cluj și Victoria, iar în 1924, la inaugurarea stadionului termină la egalitate, 1-1 cu Chinezul Timișoara, la acel moment triplă campioană a României.

Vine reforma fotbalului românesc. În septembrie 1932 se formează Divizia Națională, însă îi prinde nepregătiți pe cei de la CFR, aceștia pierzând promovarea în fața celor de la „U” Cluj. Anul următor lupta pentru promovare e feroce. În ultima etapă pierd promovarea în fața celor de la CA Cluj, rămânând în district. Începe alt sezon pe care CFR-istii îl câștigă, dar promovează doar în Divizia B, proaspăt înființată. Apoi, retrogradare! Înapoi în district! Din nou în B, și vine Dictatul de la Viena (România a fost silită să cedeze aproape jumătate din teritoriul Transilvaniei Ungariei horthyste).

Înapoi în iarbă, pe culmilie gloriei și de la 0!

Se încheie războiul, iar cei ce deschid drumul spre fotbal sunt CFR-iștii. Înapoi în iarbă, pe 1 și 2 aprilie, 9-4 cu Simeria și 6-0 cu Brașov. Se înscriu în divizia districtuală, termină pe 3 și sunt distribuiți în Divizia C. La finalul sezonului 1947-1948 CFR e pe 3 în Divizia B. însă 2 luni mai târziu ajunge să joace în A fuzionând cu cei de la Ferar, datorită situației financiare precare a acestora din urmă. Se formează CFR Cluj! E primul meci în A, vine campioana UTA Arad și se termină 2-2. Memorabil! Scapă de retrogradare și sezonul următor, la finalul etapei a IX-a se trezesc pe 1. Urmează tragedia!! Sincope mari în retur și restrângerea numărului de participante în A duc la retrogradarea Clujenilor.

Ajungând în B, CFR se schimbă iar. Vine decizie de la „partid” ca toate echipele feroviare din tară să se numeascp „locomotive”. Locomotiva Cluj! Din nou retrogradare! Acum in C! Se zbate în mediocritate și reușește să promoveze din nou în B. Câștigă în 1960 Cupa Congresului al VIII-lea la PCR învingând rivalele locale Rapid și Știința Cluj. Apoi urmează altă fuziune. Rapid și CFR sunt constrânse „de sus” să se unească, marii oficiali dorindu-și o a II-a echipă puternică ăe lângă Știința Cluj. Anii `60! Iar fuziune! Dermata Cluj și CFR. Apoi Rapid și CFR. Se încearcă formarea unei echipe puternice și se dă pe mâna lui Ștefan Covaci, unul dintre cei mai buni antrenori români. Planul nu iese și înapoi la amatori. CFR ajunge în campionatul regional unde e la un pas de promovarea în C, însă pierde la baraj. Din nou fuziune și din nou în B! În 1967 Clujeana își cedează lucul în al II-lea eșalon și renaște CFR Cluj. Apoi promovare! CFR e din nou în A!

Se mențin în A până în 1975 când încep memorabil învingând un Dinamo             București cu Mircea Lucescu, Dudu Georgescu și Dinu Gheorghe în teren cu 3-1. Lucrurile, însă nu merg după prima etapă și se scufundă în B alături de Universitatea Cluj marcând o bornă de o tristețe mare pentru fotbalul clujean. Urmează șocul retrogradării și se trezesc pe loc retrogradabil și în B. În C! În B! Iar în C! Iar în B! Și tot așa până în anii `90. E-n total anonimat echipa! Se zbate între C și B până în 2001 când, aflată în C, vine Arpad Paszkany care investește în club și în 2004 îl duce în primul eșalon.

De 6 ori campioni

Înapoi în Liga 1  după 28 de ani de absență! Termină pe 11 primul sezon. Apoi urmează participare eveniment în Cupa Uefa Intertoto. La cârmă Dorinel Munteanu! Anternor-jucător! Nimic nu pare să-i oprească pe clujeni! Athletic Bilbao capitulează în fața românilor apoi AS Saint-Etienne și în semi-finală Zalgiris Vilnius. Apoi vine finala cu RC Lens. 1-1 la Cluj. Se țipă penalty nedat pentru CFR, banca fierbe, însă ai noștri pică în Franța, 3-1 pentru Lens. Urmează apoi locul 5 în campionat și sosirea legiunii portugheze printre care se număra și Ricardo Cadu. Vine Cristiano Bergodi pe banca tehnică și pare că visul frumos începe, însă mai durează un an. Vin noi jucători: Nuno Claro, Gabriel Mureșan, Eugen Trică. Pe banca tehnică din nou schimbare, vine Ioan Andone care va fi încoronat campion cu echipa și mai apoi demis.

Pe bancă Maurizio Trombetta. Grupa A din Uefa Champion League. CFR e pe culmile gloriei, o îngenunchează pe puternica AS Roma chiar în Italia, e 1-2 la final. Apoi la Cluj vine Chelsea din Londra, iar CFR-iștii îi țin piept trăgând cu dinții de un 0-0. Urmează nimic până în 2010 când vine alt titlu de campionaă și a III-a Cupă a României. Iar Uefa Champions League! Durere și suferință! Bayern München bate 3-2 în Germania, dar CFR a fost blestemată, bara porții de pe Allianz Arena s-a împotrivit contratacurilor clujene conduse de Lacina Traore de prea multe ori.

În 2012 CFR Cluj câștigă al III-lea titlu de campioană. Vine din nou Europa. De data asta joacă preliminarii, peste care trece cu brio. Pică în grupă cu Munchester United și-o bate chiar pe Old Trafford. Urmează vremuri grele pentru echipă în care trec pe banca tehnică pe rând Mircea Rednic, Petre Grigoraș și Vasile Miriuță însă performanțele nu mai sunt la fel de mari. Sunt timupri de criză! Insolvență până în 2017 când se schimbă patronatul echipei și pe banca de antrenor se instalează Dan Petrescu, care, printre, veniri și plecări, cucerește alte două titluri de campion și bate pe SS Lazio în grupele Uefa Europa League. În același sezon în care CFR-iștii sunt egalii Seviliei aproape 2 meciuri cuceresc și cel de al VI-lea titlu într-un campionat decimat de noul coronavirus și cu antrenorul Dan Petrescu conducând echipa de pe patul de spital prin telefon datorită infectării cu noua boală.

CFR Cluj Ridicând trofeul de campionaă în 2020 Sursă foto: frf.ro

Sursă articol: wikipedia